onsdag 13 november 2013

Debattartikel, samt pocketversionen av Bakom den nakna huden som släpps i januari

Skulle varit med på Svt Debatt för en vecka sen men tackade nej i sista stund. Blev ganska upprörd av det jag såg så satte mig ner direkt efter programmet för att skriva en grej som jag skickade till Aftonbladet. Här är länken: http://www.aftonbladet.se/debatt/article17807004.ab
Har också gjort en ny P3 intervju.

Nu är nästan allt klart inför pocketutgåvan av Bakom den nakna huden som kommer ut i januari på Pocketförlaget. De har gjort ett fantastiskt jobb med det nya omslaget. Omslaget som Vertigo gav Bakom den nakna huden var också fantastiskt, men måste säga att Pocketförlagets omslag är TOP NOTCH. Det har en svart bakgrund, och titeln i grönt och rosa och genom titelns bokstäver ser man in i ett rum, in i en strippscen på en strippklubb. Det är vackert och väl genomtänkt.

Jag fick en förfrågan av Pocketförlaget om jag ville göra en edition, ett tillägg i slutet av boken. I boken finns redan en efterskrift, men fick en idé om att göra en "efterskrift 2" om vad som hänt efter Bakom den nakna huden. Skrev en text om detta, men som jag efter noggrant övervägande valde att ta bort. Efter diskussioner med både Vertigo och Pocketförlaget kom vi fram till att låta Bakom den nakna huden se ut så som den såg ut i originalversionen. Låta den stå som det fantastiska konstverk den är och som många recensenter uppmärksammat.

Anyway. Jag väljer att publicera Efterskrift 2 här. Den ger en försmak om vad min nästa roman handlar om som går under arbetsnamnet SLAKT.

                                                             Efterskrift 2
                                   Vad som hände efter Bakom den nakna huden

"Under min uppväxt så sa någon aldrig till mig att jag minsann inte fick säga det och det, eller göra det och det för att jag var tjej. Tvärtom så ville mina föräldrar alltid visa att jag kunde säga och göra precis vad jag ville just för att jag var tjej. När jag blev stor fick jag veta att verkligheten var en helt annan. Och när Bakom den nakna huden kom ut fick jag dessutom veta att jag var en hora. Något som jag aldrig vetat innan, men som en massa alias berättade för mig på Flashback. Det kändes konstigt att plötsligt bli utmålad som hora på nätet på grund av en bok som handlar om striptease och feminism. Men som en kompis sa: ”Du vet, kvinnor måste acceptera sånt i dag. Det måste man om man är född till kvinna.” Men det kan inte vara meningen att det ska vara så här, grät jag. Jag har aldrig horat, så varför får de kränka mig på detta sätt på nätet? Varför ska jag ha det i mitt namn? Det kommer att synas varje gång jag söker jobb. Och varje gång jag inleder en ny relation kommer jag att bli tvingad att förklara alla de grova kränkningar som finns av mig där ute.
Sen Bakom den nakna huden kom ut har jag gjort fyra polisanmälningar angående det förtal som finns av mig på nätet och varendaste en av dessa förundersökningar har lagts ner, trots att det är förtal enligt brottsbalken 5 kap. 1 §, och brott mot personuppgiftslagen då mina personuppgifter finns publicerade bland inläggen, samt att brotten omfattas av straffskärpningsregeln i brottsbalken 29 kap. 2 § p. 7. 
Polisen, ja, de har rekommenderat mig att aldrig mer gå ut på nätet, och att byta mitt namn. Och visst har jag tänkt på det … Att byta identitet, för det som finns om mig där ute känns alltför tungt att bära. Och om jag byter identitet, då ska ingen någonsin få veta mitt rätta namn. Ingen ska få något av mig längre, inte ens smulor.
Har liksom ingen lust att vara en del av det svenska samhället längre då vårt rättsväsende gjort det möjligt att begränsa mina och andra kvinnors utrymmen i samhället genom att ”normalisera” grova kränkningar av oss. En normalisering som skett gradvis genom att vårt polisväsende inte gör något åt det.
Vi lever numera i ett samhälle där jag som kvinna och skribent alltid måste tänka mig för innan jag väljer ämne för nästa artikel, för nästa roman. För annars … För annars kan jag bli utmålad som hora på nätet, eller hotad med våldtäkt, eller till och med mordhotad.
”Din äckliga hora. Du ska skjutas i bakhuvet. Pang.” ”Hora, du ska våldtas nu på tisdag av en Zimbabwe-neger. Vartenda ben i din kropp ska brytas.” ”Snart kommer du inte skriva ett ord till … för du kommer att vara en d-d-d-d-ö-d hora.” Detta är bara tre av tjugo mordhot som jag fick på min mobil under den första veckan som Bakom den nakna huden var ute.
Ganska deprimerande läsning faktiskt. Lika deprimerande som alla de kränkningar som finns av mig på Flashback och på bloggar, vilka fick mig att ge upp tilliten till mänskligheten ett tag. Ville bara krulla ihop mig inuti mig själv likt ett embryo och aldrig mer komma ut. Kände mig kränkt till smulor. Halvdöd nästan.
Om en man hade skrivit Bakom den nakna huden, så tror jag inte att han hade blivit utmålad som manshora på nätet. Säger bara Channing Tatum … Ja, skådespelaren. Han som fick sitt före detta liv som manlig strippa filmatiserat av Steven Soderbergh i den hyllade filmen Magic Mike. Och ingen kallar honom för manshora på nätet. Ha! Din lyckliga jävel som blev född till man i ett patriarkalt samhälle. Du måste vara så happy och fri.
Men det är värre för alla de fjortisar som endast har en facebooksida som digital identitet och som plötsligt upptäcker att någon eller några sprejat nätet med skit om dem, utmålat dem som horor. Som kanske till och med tar livet av sig på grund av dessa kränkningar. För att vi har ett rättsväsende som säger att det är helt okej att kränka mig och andra kvinnor slash flickor till döds på nätet. Så sad sad att jag råkade bli född till kvinna i Sverige. Men jag har hittat mitt alldeles egna gömställe, mitt alldeles egna rum. Hoppas att det inte låter alltför Virginia Woolf-aktigt. Men alla behöver ett eget rum och mitt finns i min laptop. Den fungerar som en sorts portal, en dörr som öppnar sig till min alldeles egna värld, i form av ett word-dokument, där jag kan få utlopp för min kreativitet och mina tankar och tanken på att några idioter vill tysta detta rum gör mig ursinnig. Faktum är att det motiverar mig att skriva det bästa jag någonsin skrivit."
1 kommentar: